субота, 21. фебруар 2015.

Đavo nikad ne spava. Gleda TV



Oh, koliko puta sam bila u situaciji da me neko pita: E, jesi gledala sinoć emisiju na X kanalu?

„Nemam TV“, odgovaram ja ravnim tonom.

ŠOK

"Nemaš TV!?
Kako?!
A šta radiš kod kuće, recimo uveče, zar ti nije dosadno?"

Ha! Dosadno! Čoveče/ženo, meni fale sati u danu, fali mi bar još 12 sati da uradim sve što želim!
U početku mi je trebalo nekoliko sekundi da se priberem i shvatim šta me osoba pita, danas se više ne iznenađujem.

Dakle, TV sam zafrljačila u smeće negde oko 2009, dakle pri kraju faksa.

Prvo, krčao je i „padao je sneg često“, drugo - koji će mi?

Da vidimo najpre šta ima na TV-u. Da preskočimo sve gnusne programe i emisje, poput onih jako popularnih i šatro zabavnih, ne daj bože nedeljne jutarnje i popodnevne programe.

Kažete, ima filmova na TV-u. Ne seeeri, a inače to ništa ne može da se odgleda na kompjuteru, kad ti želiš i šta ti želiš, nego mora u određenom terminu da se sedne i da se gleda ono što ti serviraju i da se svakih 30 minuta čeka po 20 minuta da prođu reklame, ne daj bože i vesti.

Kažete, ima kablovska, pa raznih istoriskijh emisija, naučnih. Mhm, i to isto ništa ne može da se nađe na internetu.

Da se razumemo, ja savršeno shvatam babe i dede kojima ne uspevam da objasnim uspešno šta je to internet. Ali mlađe generacije... Da li je moguće da me to pitate?


Nema ničega lošeg u tome da se ponekad pogleda neka poučna emisija, ali kako to obično biva (uhvatila sam sebe da radim to na odmoru kad sam u smeštaju sa kablovskom), ceo dan gledaš History ili Explorer ili slično. I sve je jako interesantno, ali ja, kao ni vi, ne mogu da izvojim pola dana ili celu noć da bih gledala u zujeću kutiju.

I koliko mi se puta desilo da odem negde u goste i da svi gledamo hipnotisano u TV i kao nešto mumlamo usput. I onda se neko, ako imamo sreće, seti da kaže „isključi ovo govno, molim te, da malo razgovaramo“.

Čak su i moji roditelji u fazonu „pa trebalo bi da kupite TV“.

Ummm... NO!

Ne, nemam TV, neću ga ni imati.

Od kanala broj 1 do do 189 vidimo kako je neko brutalno ubijen, kako je neko silovan, kako smanjuju penzije i plate, kako se porađa žirafa, kako dete u reklami grli manekenku koja je kao njegova mama, vidimo emisiju o epidemiji kuge, seriju neku koja se vrti stoti put, putopis iz Papue Nove Gvineje, neki sport, možda čak i pornić, vidimo predstavnike naše političke scene kako donose neku važnu odluku – dakle horoor film ili s/f, neke pomije uglavnom. I tako ukrug dok vam ne pozli, zaboli vas glava ili postanete nadrndani.

Ja umem da budem nadrndana i bez TV-a, hvala lepo.

Neki će reći, pa svega toga što si nabrojala ima i na internetu koji obilato koristim. Da, ima, ali ja moram da kliknem na to, a onda da se koncentrišem i pročitam. Žvaćem sadržaj sama, ne dobijam ga već obrađen i izbačen kroz probavni sistem.

Da smem to da kažem, rekla bih da u televizore pakuju neke zle tehnologije za ispiranje mozgova. Kad vidimo sve te ljude koji hipnotisani bulje u šarenu kutiju i skaču kad ih nešto iznervira (sport ili politika, nema treće), ili mahnito prebacuju programe tražeći nešto što ih zanima, ili se bore da ukućanima oko toga šta će da se gleda, brinem se i kažem sebi „ćuuuti, ne govori da nemaš TV, pokušaće da te nateraju da ga nabaviš“.

I da vam odgovorim na pitanje šta radim bez TV-a: to malo vremena koje imam da provedem kod kuće, provodim čisteći je, čitajući knjige, pričajući sa dečkom, ili sa gostima, ili pozovem roditelje da vidim kako su, uspavljujem se iz neki film skinut sa neta ili odmah s vrata padnem u dubok san premorena, igram se sa mačkama, pišem, pravim planove, idem u kupovinu, bacam smeće, ušivam čarape, peglam, ...

U stvari, ja ne znam otkud vama vremena da gledate TV?! Kakve su to kriminalne radnje neradničke!

Kažem ja, taj TV je neka đavolja rabota. A đavo nikad ne spava. Mora da i on gleda TV. 

Ili gostuje u udarnom terminu...



Нема коментара:

Постави коментар